financieel

Budgetcoach in coronatijd

By 1 december 2020 No Comments
Geldzorgnet.nl | corona

Budgetcoach in coronatijd

Sinds maart 2020 zit Nederland in een gedeeltelijke lockdown door het Covid-19 virus. Geldzorgnet werkt volgens de richtlijnen van het RIVM.
Daarom nemen de budgetcoach en de klanten voorzorgsmaatregelen om niet besmet te raken met het coronavirus.

Een afspraak bij de klant thuis

Bij de klant thuis afspreken is prima mogelijk. Uiteraard wel met gezondheidscheck vooraf bij de klant en andere huisgenoten, alsook bij mezelf. Er worden geen handen geschud, ook al voelt dit zowel voor de klant als voor mij best ongemakkelijk.
Bij de klant thuis zitten we op 1,5 meter afstand van elkaar. Een voordeel van een huisbezoek is, dat ik samen met de klant kan bellen met schuldeisers. Uit privacyoverweging controleren deze namelijk vaak of de klant hiermee akkoord gaat.  

Een afspraak op afstand

Een afspraak gaat ook prima telefonisch of via een videogesprek. Bij dit laatste kijk je mee op het scherm van de klant en de klant kan ook meekijken op mijn scherm. Hoe eerder een negatieve maandbegroting omgezet wordt in een positieve, hoe beter. De ervaring leert dat klanten door de maandbegroting meer grip op hun financiën krijgen en hiermee ook op hun leven. Het hebben van schulden werkt namelijk door op veel meer aspecten dan alleen het financiële vlak. Denk aan concentratieverlies, stress, gezondheidsklachten en minder plezier ervaren. 

Huishoudgeld 

Normaal gesproken adviseer ik klanten hun huishoudgeld wekelijks contant op te nemen, zodat zij grip houden op hun uitgaven. Nu geven de winkels de voorkeur aan pinnen. Daarom kiezen we ook voor andere constructies. Zoals een tweede bankrekening of geld overboeken naar de spaarrekening en dan wekelijks terugstorten. Elke klant kiest wat bij hem of haar past.

Thuiswerken

Omdat veel mensen thuiswerken, zie je dat onregelmatigheidstoeslagen e.d. wegvallen en het inkomen daalt. Er zijn zorgen over de financiële situatie. Kunnen alle rekening nog wel betaald worden? Het is dus zaak om in dit geval de uitgaven zo snel mogelijk mee te laten dalen. Zijn er rekeningen die niet betaald kunnen worden? Dan raad ik mensen aan om de envelop niet apart te leggen. Het is beter direct de schuldeiser te bellen om een haalbare betalingsregeling te treffen. 

Financiële buffer

In deze crisistijd blijkt maar weer hoe belangrijk het is om een financiële buffer te hebben. Handig voor als de koelkast het begeeft, maar dus ook om inkomensdaling op te vangen voor een bepaalde periode.  

Als budgetcoach zie je snel waar er voor de klant iets te besparen valt. Mensen zitten meer thuis, het energieverbruik neemt toe en er worden meer boodschappen in huis gehaald. Daarentegen is er buiten de deur minder te beleven, dus aan uitgaan wordt minder uitgegeven. Voor iedereen is de situatie anders.  

Heb je nog vragen of heb je hulp nodig? Neem dan gerust contact met ons op.

Auteur; Lonneke Jaspers, budgetcoach Geldzorgnet.

 

 

Leave a Reply