Geldzorgnet zet een aantal zaken over de zorgverzekering voor je op een rij.

De verplichte basisverzekering

De zorgverzekering bestaat uit de verplichte basisverzekering en aanvullende verzekeringen. De basisverzekering is wettelijk verplicht voor iedereen vanaf 18 jaar. Kinderen jonger dan 18 zijn gratis meeverzekerd bij hun ouder(s).
Iedereen kan van verzekeraar veranderen voor de basisverzekering.
Overstappen naar een andere zorgverzekeraar kan tot en met 31 december 2020!
De verzekeraar is wettelijk verplicht iedereen te accepteren – ongeacht je gezondheid. De meeste verzekeraars accepteren ook iedereen voor (bijna) alle aanvullende verzekeringen. Dit doen zij vrijwillig. Ze zijn hiertoe niet wettelijk verplicht. Zij willen graag marktaandeel.
Tip: het is niet gebruikelijk. En bijna niemand doet het. Maar: het is mogelijk om de basisverzekering en de aanvullende verzekering bij twee verschillende verzekeraars onder te brengen.

Wel / geen vrije artsenkeuze

De basisverzekering kent verschillende vormen. Ten eerste heb je de restitutieverzekering. Dat betekent: je hebt vrije artsenkeuze. Hierbij vergoedt de verzekeraar 100% van je artsenbezoek.
Je hebt ook de naturapolis. Daarbij vergoedt de verzekeraar de behandeling van de artsen met wie de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Is er geen contract? Dan vergoedt de verzekeraar niet  – of niet het hele bedrag. De naturapolis is daarom goedkoper dan de verzekering met vrije keuze (restitutie).
Bij een naturaverzekering gaat de rekening meestal naar de verzekeraar. Bij vrije artsenkeuze betaalt meestal de verzekerde het bedrag en stuurt deze de rekening zelf door naar de verzekeraar.

Eigen risico

Iedereen die gebruik maakt van zorgkosten betaalt eerst Eigen Risico. Dit is wettelijk bepaald tot € 385.  Je kunt je Eigen Risico vrijwillig verhogen tot maximaal € 885. Je krijgt dan premiekorting van de verzekeraar.

Vrijwillig Eigen Risico

Verwacht je dat je volgend jaar niet ziek wordt en ben je de laatste drie jaar niet ziek geweest? En heb je € 1000 spaargeld? Dan is een hoger vrijwillig Eigen Risico wellicht een goede optie.
Heb je de laatste drie jaar wel gebruik gemaakt van de gezondheidszorg? En verwacht je dat je ook zorg nodig hebt in 2021? Dan is dit voor jou geen optie.

Controleer welke zorg vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Ga eerst langs de huisarts voor een verwijsbrief. En neem contact op met je zorgverzekeraar bij twijfel over de vergoeding. Bijvoorbeeld hulp bij overgewicht (GLI), stoppen met roken en andere zorg of therapie. Paracetamol, vitaminen en mineralen die ook zonder recept te koop zijn, zitten niet meer in het basispakket.

Zorgkosten vrijgesteld van Eigen Risico

Niet alle behandelingen gaan ten koste van het Eigen Risico. De volgende zorgkosten worden niet doorbelast naar het Eigen Risico. Ze zijn voor de verzekerde dus altijd kosteloos.

  • bezoek huisarts;
  • griepprik (als je tot de risicogroep behoort);
  • kraamzorg;
  • verloskundige zorg;
  • wijkverpleging;
  • tandartsbezoek voor kinderen tot 18 jaar
  • artikelen in bruikleen;
  • nazorg en reiskosten bij orgaandonatie.

Zorgkosten: de Eigen Bijdrage

Behalve het Eigen Risico heb je ook Eigen Bijdrage. De Eigen Bijdrage kun je niet vrijwillig ophogen. Je bent in bepaalde gevallen verplicht een bepaald bedrag te betalen. Zoals bij de aanschaf van (onder andere) een kunstgebit, gehoortoestel, of geneesmiddelen. Alle verschillen tussen Eigen Risico en Eigen Bijdrage staan hier op een rij. In 2021 betaal je maximaal € 250 Eigen bijdrage voor geneesmiddelen.

Besparen op de ziektekosten

Kies en bespaar bewust! De beste zorgverzekering is persoonlijk en voor iedereen anders. Er zijn wel algemene tips die geld opleveren.
Heb je voldoende buffer? Betaal dan de premie per jaar. Het levert vaak (maar niet altijd) een korting op van 1-2%. Independer heeft dit voor alle zorgverzekeraars op en rij gezet.
Sommige mensen betalen expres per maand omdat ze denken dat ze premie kwijtraken bij overlijden. Dit is niet het geval. De verzekeraars betalen bij overlijden teveel betaalde premie naar rato terug.

Aanvullende verzekeringen en modules

Andere besparingen krijg je door te letten op aanvullende verzekeringen en modules. Heb je een goed gebit en maak je extreem weinig kosten bij de tandarts? Schrap dan de module tandverzekering en betaal de rekening zelf.
Verwacht je minimaal € 250 kosten bij de tandarts? Verzeker je dan voor dit bedrag. Betaal extra kosten eventueel zelf (als je voldoende buffer hebt). Verwacht je minimaal € 500 aan kosten? Verzeker je dan voor dit bedrag. Koop je geen nieuwe bril? Bespaar dan op de module voor brillen. Et cetera.

Reisverzekering voor dekking medische kosten in het buitenland

Wil je goed verzekerd zijn tegen zorgkosten in het buitenland? Check dan de algemene voorwaarden van de zorgverzekering. Overweeg eventueel een (doorlopende) reisverzekering.
Heb je al een (doorlopende) reisverzekering? Controleer de voorwaarden met de wereldwijde dekking van de zorgverzekering. Kijk of je niet dubbel bent verzekerd.

Collectiviteitskorting: wel doen of niet?

Veel werknemers hebben de mogelijkheid om de zorgverzekering af te sluiten via de werkgever. Dit heet een collectiviteit. Vaak is er extra dekking tegen een gunstige premie. Daarnaast is het mogelijk om een andere collectiviteit af te sluiten. Als ZZP’er, met een lidmaatschap van vakbond of andere maatschappelijke organisatie, etc. Extra korting is altijd prima. Check dus altijd je collectieve zorgverzekering.  Let er wel op dat je niet extra betaalt voor onnodige dekking.

Hoe kun je het beste vergelijken?

Er zijn talloze polissen en labels. In totaal zijn er 24 zorgverzekeraars. Deze zijn in handen van tien concerns. Meer hierover lees je hier.
Hoe weet je welke vergelijker op internet betrouwbare en onafhankelijke informatie geeft? Sinds enkele jaren is er een keurmerk van zorgverzekeraars.  Hou dit keurmerk in de gaten als je vergelijkt.
De kwaliteit van van veel zorgverleners staan op de zorgkaart Nederland . Hier staan klantwaarderingen met rapportcijfers vermeld.

Tot wanneer kan je oversluiten?

Voor de basisverzekering kun je veranderen van zorgverzekeraar tot en met 31 december, De nieuwe verzekeraar zegt de polis bij je huidige verzekeraar op. Je hoeft dit niet zelf te doen. Voor de aanvullende verzekering heb je een maand extra de tijd: tot en met 31 januari.

Kom je er niet uit of wil je advies? Neem dan contact met ons op.

Leave a Reply