Voor een financieel gezond bestaan geeft Geldzorgnet je in dit blog een aantal bespaartips. Hierdoor krijg je meer financieel overzicht.
En daardoor meer financiële rust. Als je de tips opvolgt, word je ook meer financieel bewust.

Ben je getrouwd? Dan mag je in jaar 2020 € 61.692 belastingvrij sparen. Ben je alleenstaand? Dan is dit bedrag € 30.846.
Vanaf 2021 gaat het heffingsvrij vermogen in box 3 deze grens omhoog.  Voor een alleenstaande naar € 50.000 of € 100.000 met een fiscaal partner. Hierdoor betalen bijna 1 miljoen spaarders en kleine beleggers ten opzichte van 2020 geen box 3-belasting meer. Ook betekent het dat iedereen met een spaar- of belegd vermogen tot € 220.000 (of € 440.000 met fiscaal partner) daarover in 2021 minder belasting gaat betalen. Meer weten? Zie het belastingplan voor 2021

Heb je meer dan € 100.000 spaargeld? Hou er dan rekening mee dat je maximaal een ton per persoon terugkrijgt van de overheid als de bank failliet gaat.  Dit heet het depositogarantiestelsel. Ben je getrouwd ? Dan is dit bedrag in totaal € 200.000 per bank. Na de verkoop van een huis heb je tijdelijk een groot tegoed bij een bank staan. Sinds eind november 2015 ben je gedurende 3 maanden extra beschermd voor bedragen tot €500.000. Dit is bovenop de reguliere dekking van €100.000. Omdat tijdelijk hoge deposito’s niet uit de administratie van een bank afgeleid kunnen worden, is het aan de depositohouder om dit bij uitvoering van het garantiestelsel bij DNB te melden. Zorg er voor dat je je spaargeld goed spreidt bij verschillende banken. Dat geeft financiële rust.

Tip 1: Een tweede betaalrekening.

De eerste tip is: open een tweede betaalrekening voor de boodschappen. Stort elke week een vast bedrag van de eerste betaalrekening naar de tweede. Dit doe je eenvoudig met een automatische incasso of periodieke overschrijving.
Waarom? Je krijgt hierdoor beter overzicht op je dagelijkse boodschappen. Bovendien geef je minder uit (aan impulsaankopen). Dit is ook een goede bescherming tegen fraude met je betaalpas en pincode. Zorg ervoor dat je de mogelijkheid tot roodstand uitzet. Je hebt nu je eigen leefgeldrekening. Dit zorgt voor meer financieel overzicht en financiële rust.

Tip 2: Ga automatisch sparen.

Spaar een vast bedrag per maand – of per week. Zorg ervoor dat je dit overschrijft als je salaris op je betaalrekening staat. Omdat je dit automatisch doet, heb je er geen omkijken naar. Dit geeft financiële rust en maakt je financieel bewust.

Tip 3: Gebruik zoveel mogelijk automatische incasso’s of periodieke overschrijvingen. Dit bespaart tijd en ergernis.

Bij de eerste twee tips maak je gebruik van automatische incasso’s en periodieke overschrijvingen. Dit maakt je geldzaken overzichtelijk. Het is daarom belangrijk om zoveel als mogelijk je geldzaken (huur, hypotheek, energie, abonnementen) te automatiseren. Ben je het oneens over een afschrijving door een bedrijf? Je hebt 56 dagen (acht weken) de tijd om deze afschrijving terug te boeken. Dit is niet mogelijk bij een periodieke overschrijving.

Tip 4: Ga niet lenen en voorkom roodstand.

Roodstand kost 10-15% rente per jaar. Het is daarom beter om roodstand te voorkomen. Net zo is het belangrijk om persoonlijke leningen af te lossen. Nog beter: zeg de mogelijkheid tot lenen op bij de bank. Als je €250 kunt rood staan, levert je dit al een BKR-registratie op.

Tip 5: Koop geen producten met gespreide betaling.

Het lijkt heel aantrekkelijk: spullen kopen op afbetaling. Het is mogelijk om smartphones, tablets, enzovoorts te betalen in maximaal 24 termijnen. Dit kost extra geld (rente) en een BKR-registratie. Door spullen in een keer te betalen voorkom je rente en registratie. Ga eerst sparen. Wil je een product aanschaffen? Bepaal van te voren het maximum bedrag dat je eraan wilt besteden.

Tip 6: Zorg voor een goede buffer.

Heb je geen spaargeld? Spaar dan eerst voor een buffer. Zo ben je beter bestand tegen financiële tegenslagen. Wil je weten hoeveel een verantwoorde buffer voor jou is? Vul dan eens de Nibud bufferberekenaar in.

Tip 7: Ga doelsparen.

Een belangrijk hulpmiddel om je geldzaken op orde te krijgen, is doelsparen.
Open meerdere spaarrekeningen (of nog beter: betaalrekeningen) voor verschillende doelen: nieuwe auto, vakantie, verjaardagen, uitgaan, pensioensparen, aflossen hypotheek, etc. Dit zorgt voor meer financieel overzicht.

Tip 8: Check regelmatig je betaalrekening.

Check minimaal een keer per week de stand van je betaalrekening, bijvoorbeeld via de App van de bank. Werk ook eenmaal per week je administratie bij. Betaal je rekeningen. Declareer je nota’s bij je zorgverzekeraar. Etc. Dit zorgt voor meer financieel overzicht en financiële rust. Het geeft ook een goed gevoel.

Tip 9: Doe op tijd aangifte.

Dien op tijd en correct de belastingaangifte in. Dus voor de inkomstenbelasting voor 1 mei. Of vraag uitstel aan tot 1 september. Dit bespaart je onnodige boetes. Het geeft ook financiële rust.

Tip 10: Check je toeslagen.

Zorg ervoor dat je correct je toeslagen hebt ingevuld. Met de juiste check voorkom je dat je geld laat liggen. Zonde! Heb je een onregelmatig inkomen? Zorg ervoor dat je dit op tijd doorgeeft. Je voorkomt zo dat je onterecht ontvangen toeslagen voor een heel jaar moet terugbetalen. Dit bespaart financiële ellende.

Tip 11: Maak een boodschappenlijstje.

De supermarkt is zo ingericht dat het verleidelijk is om lang rond te lopen. De supermarkt maakt impulsaankopen heel gemakkelijk. Eet daarom voordat je boodschappen doet. En maak een lijstje. Zonder trek en met een lijst ben je beter bestand tegen de verleiding van onnodige producten kopen.

Heb je een koophuis en een hypotheek? In het volgende blog geven wij speciaal voor huiseigenaren een aantal bespaartips.

Heb je vragen of wil je ondersteuning? Neem dan direct contact met ons op. Wij helpen je graag verder.

One Comment

Leave a Reply