Heeft een werknemer last van loonbeslag of beslag op toeslagen? Is de medewerker het overzicht in zijn of haar schulden kwijtgeraakt? Vanaf nu kun je mijn schuldenwijzer raadplegen voor meer inzicht in je schulden.
Wat is schuldenwijzer? Door in te loggen met je DigiD in mijn schuldenwijzer kun je zien of kantoren van gerechtsdeurwaarders beslag hebben gelegd op jouw inkomen. Beslag op inkomen mag alleen worden toegepast door gerechtsdeurwaarders. Dus niet door incassoburea’s.
De gegevens in Schuldenwijzer zijn afkomstig uit het Digitaal Beslagregister (DBR). Je ziet dan alle lopende beslagen op loon, uitkering en toeslagen. Ook zie je welke deurwaarder betrokken is en het actuele saldo. En de hoogte van de beslagvrije voet wordt erbij vermeldt. Deze altijd (laten) controleren op juistheid.  De hoogte van de beslagvrije voet bereken je met deze rekentool van de Belastingdienst. De schuldenwijzer is zeer handig voor betrokkene. Maar ook voor budgetcoaches en schuldhulpverleners.

Vroegsignalering van schulden

Op basis van onderzoek door Panteia concludeerde oud-staatssecretaris Klijnsma: elke geïnvesteerde euro in vroegsignalering van schulden wordt dubbel en dwars terugverdiend. Door verantwoord gebruik te maken van relevante data betalingsachterstanden zijn schulden sneller zichtbaar. Als schulden nog eerder duidelijk in beeld zijn bij schuldhulpverleners, kunnen zij sneller helpen. Zo voorkomen zij dat mensen niet naar eindeloze  financiële problemen ‘afglijden’. Dit zou een forse verlaging betekenen van de genoemde elf miljard.

Hoe voorkom je loonbeslag bij werknemers?

Welke mogelijkheden heb jij als werkgever? Maak de financiële situatie van werknemers bespreekbaar. Bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek.  Het onderwerp is erg gevoelig. Werknemers praten niet snel over financiële problemen. Met de juiste vragen kun je de taboesfeer doorbreken. De volgende signalen wijzen op financiële stress of geldzorgen:

 • ;
 • ;
 • ;mijn schuldenwijzer l Geldzorgnet.nl
 • ;
 • v;
 • ;
 • op salaris;
 • informeert wanneer vakantiegeld wordt uitbetaald;

Zelf afspraken maken met werkgever

De medewerker kan natuurlijk zelf afspraken maken met zijn werkgever. Hij kan aan een collega van de salarisadministratie vragen een deel van zijn salaris direct te laten overmaken naar schuldeisers. Het is begrijpelijk dat veel werknemers het enorm lastig vinden om een schuldeiser te bellen. Werkgevers kunnen hier ook helpen. Nog beter is het om samen met een externe budgetcoach of schuldhulpverlener aan tafel te zitten.
In een open gesprek luister je dan naar het verhaal van je medewerker. Zo werk je samen aan een oplossing. Geef je meer financieel overzicht en financiële rust. Desnoods doe je dit met een programma op maat budgetcoaching.

Loonbeslag en de beslagvrije voet

Wat gebeurt er als iemand zijn rekeningen niet betaalt? Dan kan een deurwaarder of invorderingsambtenaar bij zijn werkgever aankloppen voor loonbeslag. Daarmee wil de schuldeiser vervolgens de rekening betalen. De werkgever ontvangt vervolgens een beslagexploot.
Bij het beslagexploot zit een vragenlijst. Hierop staan bijvoorbeeld vragen over het inkomen van de medewerker. De werkgever is verplicht deze vragenlijst binnen vier weken in te vullen en terug te sturen. De werknemer heeft namelijk recht op het bestaansminimum om van te leven. De gerechtsdeurwaarder dient daarom rekening te houden met de beslagvrije voet. De hoogte van de beslagvrije voet bereken je met deze rekentool van de Belastingdienst. Wil je meer weten over de beslagvrije voet en dat de wet vereenvoudiging beslagvrije voet is uitgesteld?
Zie onze blog Twee jaar uitstel voor wet vereenvoudiging beslagvrije voet

Herken je de signalen van financiële zorgen? Geldzorgnet denkt mee en helpt ook. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

One Comment

 • Sandra Lanser schreef:

  Nieuwe tool beschikbaar. Mijn schuldenwijzer. Deze geeft meer inzicht in schulden. Met het middel loonbeslag, opgelegd door gerechtsdeurwaarders, worden de schulden geincasseerd. Op een deel van het loon mag geen beslag worden gelegd. Dit is de beslagvrije voet. De overige schulden zijn nog niet direct zichtbaar. Inzet op vroegsignalering en kinderen jong leren budgetteren zal beslist bijdragen aan het voorkomen van schulden.

Leave a Reply