De Wet vereenvoudiging beslagvrije voet treedt per 1 januari 2021 in werking. Wil je meer weten over de wet vereenvoudiging beslagvrije voet?
Per 1 januari 2021 treedt deze nieuwe wet in.  Zie ook Bericht gemeentenieuws over de inwerkingtreding van de wet vereenvoudiging beslagvrije voet.

De schuldenproblematiek kost de maatschappij uiteindelijk heel veel geld. Het BKR heeft berekend dat dit ons allemaal jaarlijks 11 miljard kost.

Deze kosten zitten volgens het Nibud o.a. in afschrijvingen, hulpverlening, ziektekosten, verloren arbeidsuren, uitkeringen en huisuitzettingen. Bovendien voelen huishoudens met schulden zich buitengesloten uit de maatschappij. De geldproblemen leiden tot spanningen binnen gezin en samenleving.

Loonbeslag en de beslagvrije voet.

Wat gebeurt er als een werknemer rekeningen niet betaalt? Dan kan een deurwaarder of invorderingsambtenaar bij zijn werkgever aankloppen voor loonbeslag. Daarmee wil de schuldeiser vervolgens de rekening betalen. De werkgever ontvangt vervolgens een beslagexploot.
Bij het beslagexploot zit een vragenlijst. Hierop staan bijvoorbeeld vragen over het inkomen van de medewerker. De werkgever is verplicht deze vragenlijst binnen vier weken in te vullen en terug te sturen. De werknemer heeft namelijk recht op het bestaansminimum om van te leven.
De gerechtsdeurwaarder dient daarom rekening te houden met de beslagvrije voet. De hoogte van de beslagvrije voet bereken je met deze rekentool van de Belastingdienst.

Hoe voorkom je loonbeslag bij werknemers?

Welke mogelijkheden heb jij als werkgever? Maak de financiële situatie van werknemers bespreekbaar. Bijvoorbeeld tijdens een functioneringsgesprek.  Het onderwerp is erg gevoelig. Werknemers praten niet snel over financiële problemen. Met de juiste vragen kun je de taboesfeer doorbreken. De volgende signalen wijzen op financiële stress of geldzorgen:

Geldzorgnet | Werkt samen aan financiële rust!

  • ;
  • ;
  • ;
  • ;
  • v;
  • ;
  • op salaris;
  • informeert wanneer vakantiegeld wordt uitbetaald;

Zelf afspraken maken met werkgever

De medewerker kan natuurlijk zelf afspraken maken met zijn werkgever. Hij kan bijvoorbeeld voorstellen dat de salarisadministratie een deel van zijn salaris direct overmaakt naar schuldeisers. Het is begrijpelijk dat veel werknemers het enorm lastig vinden om een schuldeiser te bellen. Werkgevers kunnen hier ook helpen. Nog beter is het om samen met een externe budgetcoach of schuldhulpverlener aan tafel te zitten.
In een open gesprek luister je dan naar het verhaal van je medewerker. Zo werk je samen aan een oplossing. Geef je meer financieel overzicht en financiële rust. Desnoods doe je dit met een programma budgetcoaching.

 

Herken je de signalen van financiële zorgen? Geldzorgnet denkt mee en helpt ook graag. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

Leave a Reply