Geldzorgnet steunt Cycle for Plan

Marga de Nooij gaat fietsen in Malawi. Niet zomaar fietsen, maar fietsen tegen kindhuwelijken en kindzwangerschappen!
Geldzorgnet sponsort haar actie van harte.
Het is bijna zover. Het fietsavontuur begint 19 juni. Tijdens deze back to basic-tocht fietst Marga en de andere deelnemers door de afgelegen gebieden van Malawi. In zeven dagen leggen ze 500 kilometer af en overwinnen ze de uitdagende heuvels.
Jij kunt Plan nog steunen. Graag zelfs! Elke bijdrage is meer dan welkom. Ook delen op social media wordt  gewaardeerd. Wil je meer weten? Op haar Facebook pagina vertelt Marga de Nooij over haar voorbereidingen. Je kunt haar acties volgen.
Met de fietsuitdaging heeft Marga inmiddels al € 6846,- sponsorgeld opgehaald!  Een gedeelte van het geld (ongeveer 20%) gaat naar een sponsorkind en directe omgeving van het kind. Met de rest van de opbrengst worden verschillende lokale projecten in Malawi ondersteund.
Die zij dan gaat bezoeken. De reis en ticket betaalt Marga zelf.
Geldzorgnet vindt het een geweldig initiatief!

De gevolgen van kindhuwelijken

Wereldwijd worden elk jaar vijftien miljoen meisjes slachtoffer van kindhuwelijken voordat ze achttien zijn. Eén op de negen kindbruiden is zelfs jonger dan vijftien. Een kindhuwelijk vernielt in één klap een onbezorgde jeugd én de toekomst van miljoenen meisjes. Naast misbruik is de kans op mishandeling groot. De ouders huwelijken de kinderen uit. Ze worden letterlijk uit huis gezet en aan hun lot overgelaten. Kindhuwelijken komen ook nog steeds in Nederland voor.
Er is ook het verhaal van een jong meisje in Bangladesh. Sabastiaan Labrie heeft haar geinterviewd.
Zelf heb ik een dochter van 15 jaar oud. Zij is nog volop kind (en puber) en geniet van haar vrijheid. Ze maakt nu al plannen om de wereld een beetje mooier te maken. Ook strijdt ze bijvoorbeeld voor verbetering van het klimaat. Op 7 februari spijbelt ze van school. Dan gaat ze naar Malieveld Den Haag. Youth for climate
Ja ik ben trots op haar, maar ik wil niet afdwalen. Het is voor mij dus ondenkbaar en niet voor te stellen om haar uit te huwelijken. Gelukkig is het bij wet verboden. Ik zou haar dromen en kwaliteiten kapot maken.

Wat doet Plan om kindbruiden te voorkomen?

“Ik ontdekte mijn vechtlust door wat mij zelf is overkomen toen ik veertien was. Ik denk dat ik me daarom zo verantwoordelijk voel voor het welzijn van andere meisjes”. Radha (21)  is wedding buster.

Met signaleringssystemen spoort Plan kinderen op die ineens wegblijven van school. Jongeren worden getraind als ‘wedding busters’. Zij gaan naar ouders van de kinderen om uithuwelijking te voorkomen en het belang van onderwijs te promoten.
Plan informeert ouders, kinderen en lokale organisaties over kindhuwelijken. Zo wil de organisatie uithuwelijking voorkomen.
Plan zet zich namelijk wereldwijd in voor beter onderwijs voor alle kinderen.  Ook wil Plan dat alle meisjes een geboortebewijs krijgen. Dan kunnen zij aanspraak maken op hun recht op bescherming als staatsburger. Dan is ook gelijk hun leeftijd bekend.
Tenslotte lobbyt Plan voor betere wetgeving op de minimale huwelijksleeftijd en handhaving van deze wetten.

Help mee en doneer ook!

Leave a Reply