Vroegsignalering van schulden

Vroegsignalering en direct hulp bieden bij betalingsachterstanden helpt problematische schulden en gezondheidsklachten voorkomen.
De Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK):
“Vanaf januari 2021 is het zover: dan geldt de gewijzigde Wet gemeentelijke schuldhulpverlening, waardoor vroegsignalering voor alle gemeenten een verplichte taak wordt. Hoe eerder mensen met financiële zorgen in beeld zijn, hoe beter. Lagere schulden zijn makkelijker op te lossen en ze richten minder schade aan op het gebied van relaties, werk of gezondheid.”
In Het Landelijk Convenant Vroegsignalering  staan de afspraken beschreven tussen meerdere partijen. Deze zijn;  VNG, Vereniging van Nederlandse Gemeenten, statutair gevestigd te `s-Gravenhage en de NVVK en Aedes, vereniging van woningcorporaties, Energie-Nederland, branchevereniging van energiebedrijven, Vewin, Vereniging van waterbedrijven in Nederland en Zorgverzekeraars Nederland, vereniging van zorgverzekeraars.
Ook in het NOS journaal van 10 november 2020  is hier aandacht aan besteed.

Uit eerder onderzoek door Panteia concludeerde oud-staatssecretaris Klijnsma: elke geïnvesteerde euro in vroegsignalering van schulden wordt dubbel en dwars terugverdiend. Door verantwoord gebruik te maken van relevante data betalingsachterstanden zijn schulden sneller zichtbaar. Als schulden nog eerder duidelijk in beeld zijn bij schuldhulpverleners, kunnen zij sneller helpen. Zo voorkomen zij dat mensen niet naar eindeloze  financiële problemen ‘afglijden’. Dit zou een forse verlaging betekenen van de genoemde elf miljard.

Mijn schuldenwijzer

Heeft een werknemer last van loonbeslag of beslag op toeslagen? Is een deelnemer het overzicht in zijn of haar schulden kwijtgeraakt? Vanaf nu kun je mijn schuldenwijzer raadplegen voor meer inzicht in je schulden.
Wat is schuldenwijzer? Door in te loggen met je DigiD in mijn schuldenwijzer kun je zien of kantoren van gerechtsdeurwaarders beslag hebben gelegd op jouw inkomen. Beslag op inkomen mag alleen worden toegepast door gerechtsdeurwaarders. Dus niet door incassoburea’s.
De gegevens in Schuldenwijzer zijn afkomstig uit het Digitaal Beslagregister (DBR). Je ziet dan alle lopende beslagen op loon, uitkering en toeslagen. Ook zie je welke deurwaarder betrokken is en het actuele saldo. En de hoogte van de beslagvrije voet wordt erbij vermeldt. Deze altijd (laten) controleren op juistheid.  De hoogte van de beslagvrije voet bereken je met deze rekentool van de Belastingdienst. De schuldenwijzer is zeer handig voor betrokkene. Maar ook voor budgetcoaches en schuldhulpverleners.

Hoe herken je Signalen van financiële stress?

Mensen praten niet snel over financiële problemen. Met de juiste vragen kun je de taboesfeer doorbreken. Welke mogelijkheden heb jij als werkgever of opdrachtgever? Maak de financiële situatie van werknemers of cliënten bespreekbaar. Het onderwerp is erg gevoelig. In een vertrouwelijk gesprek laat je weten dat je wilt helpen. Inzet van een budgetcoach genereert sneller oplossingsgericht resultaat.
Persoonlijk en betrokken contact, juist in crisistijd, geeft net die duw in de juiste richting.
Geldzorgnet past de richtlijnen van het RIVM toe gedurende coronatijd.

De volgende signalen wijzen op financiële tress of geldzorgen:

  • ;
  • ;
  • ;mijn schuldenwijzer l Geldzorgnet.nl
  • ;
  • v;
  • mantelzorg;
  • betalingsachterstanden huur en of zorgpremie;
  • ;
  • op salaris;
  • informeert wanneer vakantiegeld wordt uitbetaald;

Zelf afspraken maken

De medewerker kan natuurlijk zelf afspraken maken met zijn werkgever. Hij kan aan een collega van de salarisadministratie vragen een deel van zijn salaris direct te laten overmaken naar schuldeisers. Het is begrijpelijk dat veel deelnemers het enorm lastig vinden om een schuldeiser te bellen. Bedrijven of andere instanties kunnen hier ook helpen.
Nog beter is het om samen met een externe budgetcoach of schuldhulpverlener aan tafel te zitten.
In een open gesprek luister je naar het verhaal van de deelnemer. Zo werk je samen aan een oplossing. En geef je meer financieel overzicht en financiële rust. Desnoods doe je dit met een programma op maat budgetcoaching.

Herken je de signalen van financiële zorgen? Geldzorgnet denkt mee en helpt ook. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

What do you want to do ?

New mail

Leave a Reply